Opnieuw beginnen

De maand van de Spiritualiteit (12 januari – 11 februari 2018) is net van start gegaan met het thema ‘Opnieuw beginnen’. Dat is raak geschoten voor een dominee als ik, die dat bijna elke maandagmorgen doet. Na een week van voorbereiding heb ik op zondag een kerkdienst gehouden en kan ik op maandag weer van vooraf aan beginnen. Wat dat betreft ben ik soms wel eens jaloers op cabaretiers die hun voorstelling in try-outs laten groeien naar een première om die vervolgens een tijd op vele podia te kunnen houden. Voor mij blijft het altijd bij een try-out.

Toch weet ik dat een pastor of dominee niet anders kan dan elke week opnieuw beginnen. Want hoe zou je anders geloofwaardig Bijbelverhalen kunnen vertellen en uitleggen, waarin het opnieuw beginnen juist in allerlei variaties het thema is. Neem de Evangelielezing uit Marcus 1:14-20 voor komende zondag, waarin Jezus vissers uitnodigt om vissers van mensen te worden. Zijn frisse blik helpt hen te onderscheiden in hun doen en laten, haalt mij – vul ik maar in – uit mijn comfortzone, zodat ik komende zondag niet weer hetzelfde verhaal als afgelopen zondag vertel.

Op de Hezenberg nodigen we onze gasten ook uit om niet te blijven in het verhaal dat jij over je leven vertelt, maar je te laten verrassen door het verhaal dat God over je leven wil vertellen. ‘Geloof in verandering’ heet dat sinds kort in het motto van onze nieuwe huisstijl en website.

Bekijk onze kalender en boek een retraite

Gert Wijnstok, pastor Hezenberg